Can Fugarolas se subhasta. És per això que fem aquest escrit. El dissabte passat ens vam assabentar que aquesta finca de 4.000 m2 va sortir a subhasta el 9 d’abril per un valor de més de 16 milions d’euros.
Tant aviat com vam conèixer la noticia i vam entrar en el portal de subhastes del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria democrática, ens va sobtar encara més el fet que dins de les explicacions de la finca no hi constés que a nau s’hi desenvolupen desenes d’activitats professionals, culturals, socials i artístiques.
I és en aquest moment que ens fem la pregunta: com és possible que nosaltres, els membres de la Federació de Can Fugarolas, que estem aquí des del 2013 amb un contracte de lloguer i des del 2016 amb un contracte de masoveria urbana signat amb el propietari i que té una durada fins al 2026, que paguem els rebuts de l’aigua i de la llum cada mes no ens haguem assabentat abans que la finca hagi entrat a subhasta? Com és possible que l’administració hagi iniciat un tràmit d’aquesta envergadura sense haver notificat els inquilins de la propietat?
Això va ser dissabte, i tan ràpid com va ser possible vam contactar amb el despatx d’advocats Col·lectiu Ronda per assessorar-nos legalment. Avui mateix ens personarem en el jutjat d’instància número 3 de Mataró per aturar el procediment de subhasta, ja que considerem que és necessari que qui estigui interessat a comprar la nau sàpiga que aquí hi ha inscrita una Federació que dóna sostre, feina i un lloc on desenvolupar les seves activitats a més d’una vintena d’entitats socials, a més de 300 sòcies de Can Fugarolas, així com aproximadament una setantena de professionals de diferents àmbits de l’economia social i solidaria que omplen de vida el barri de l’Havana. Entitats com Cronopis, Som Mobilitat, Tu Tries, l’Associació de Veïns de l’Havana, l’Escola Waldorf, l’espai d’artistes Fugart, l’espai de professionals de Coworking, el taller de professionals de la fusta i el metall, esculptors, terapeutes alternatius, projectes audiovisuals, companyies de teatre, bandes musicals, per citar alguns exemples, utilitzen la nau de Can Fugarolas per desenvolupar les seves activitats, i com a Federació, considerem que les relacions socials, econòmiques, els vincles personals i totes les activitats culturals que aquí es duen a terme cada dia valen MOLT MÉS, repetim, MOLT MÉS que 16 milions d’euros.
És possible que molts no ho sapigueu, I és per això que ho volem recordar. Aquesta nau que veieu aquí fa 8 anys no era més que un edifici abandonat que s’estava deteriorant. Una nau plena de runa, ferralla que entre totes les persones de la Federació hem estat capaces de portar-la fins al que és avui dia. Mesurar totes les jornades de treball que hi ha en aquesta nau, tots els braços que s’han passat dies i dies netejant, pintant, fent instal·lacions elèctriques, posant llum, condicionant espais per artistes i professionals, plantant arbres, forjant somnis i projectes socials a base de suor i treball seria un exercici ingent més propi d’un fons voltor que d’una entitat que té com a objectiu fer reparacions socials, culturals i sostenibles al barri de l’Havana i a Mataró.
A aquesta ciutat no li calen més habitatges ni projectes immobiliaris especulatius com els que molts somnien en fer aquí. Segons les dades disponibles de 2015, Mataró disposava de més de 3.400 habitatges buits i en desús, molts dels quals estan en mans de bancs, Fons voltors i grans tenidors. Abans d’afegir pressió urbanística al barri de l’Havana destrossant la vida i les relacions socials del barri, les administracions haurien de solucionar JA el gran problema dels alts preus de l’habitatge, una lacra social que afecta greument a la gran majoria de la població, i més concretament al jovent i a les persones migrades.
La subhasta es tanca demà. No sabem què passarà. És possible que ningú compri la finca. També és possible que els Fons voltors, com sempre, estiguin esperant el moment perfecte per atacar. És el seu modus operandi.
A Can Fugarolas funcionem diferent. Vivim el present mentre tracem horitzons. Construïm alternatives. Propulsem projectes amb energia humana i renovable. Emplenem de vida el barri. Participem dels moviments de la ciutat. Fem reparacions socials. Omplim la nau d’activitats culturals per a les famílies I la canalla. D’especular nosaltres, ni en sabem ni en volem saber.
I acabem. Volem que quedi clar. Tenim la intenció de quedar-nos aquí, de consolidar un espai cultural social i sostenible per a la ciutat. Seguirem amb aquest projecte col·lectiu que ens omple d’alegria, d’il·lusió i esperança. Perquè tothom que conegui Mataró, sap que d’espais com Can Fugarolas n’hi ha pocs. I els pocs que tenim els hem, no només de protegir, sinó de potenciar, fer créixer i consolidar.
Com deia Foucault, on hi ha poder hi ha resistència.
Que tothom ho tingui clar. Can Fugarolas és del poble i es queda al barri.